ПЕРЕДУМОВИ ТА ГЛОБАЛЬНІ МАКРОФІНАНСОВІ ЕФЕКТИ АКТИВНОГО ПОРТФЕЛЬНОГО МЕНЕДЖМЕНТУ ВАЛЮТНИХ РЕЗЕРВІВ - КОЗЮК , Віктор (Економіка України, 2024)
Масштаб нагромадження резервів змінює ризики від володіння ними, допускаючи, що більш активне управління дозволить зробити їх вартість менш вразливою до гнучкого валютного курсу, підвищити їх дохідність і знизити залежність від політики в країнах, які емітують резервні валюти. Піддано критиці твердження, що у світі, де домінує мотив завбачливого самострахування, ендогенне зростання резервів не може впливати на підвищення схильності до їх диверсифікації. Виокремлено чотири стадії нагромадження та управління резервами: від переваги ліквідності у відповідь на вразливість до традиційних шоків платіжного балансу і до пошуку нестандартного портфеля резервних активів, що спирається на активний менеджмент, спрямований на збільшення вартості та дохідності зовнішніх активів. У глобальній економіці одночасно формуються тенденції до посилення концентрації володіння резервами і до зміни характеру розподілу їх значення до ВВП у розрізі країн. Фундаментальний фактор переходу до більш активного управління резервами – зміщення вгору медіанного обсягу резервів поза величиною їх оптимального значення. Ступінь синхронності в поведінці оптимального та медіанного значень обсягу резервів визначає передумови для переходу медіанного центробанку до активного менеджменту резервів та реалокацію резервів у напрямі відновлення їх ліквідності у відповідь на погіршення глобальних макрофінансових умов. Медіанне та концентроване володіння резервами породжують різні профілі макрофінансових ефектів активного управління. У цілому такими ефектами є: підвищення фонової волатильності потоків капіталів та валютних курсів; ризики змін у структурі відносних дохідностей у розрізі класів активів; підвищення конкуренції між резервними валютами (активами) та пошук повного ринку резервних активів; сегментація ставлення до ризику зниження ліквідності валютних резервів тощо. Для країн з незначними резервами збільшення частки активів у валютах, що не є резервними за традиційним критерієм, є вкрай небажаним.