КОНЦЕПТУАЛЬНІ НАПРЯМИ РОЗВИТКУ ВНУТРІШНЬОГО ТУРИЗМУ В УКРАЇНІ - ЮРЧЕНКО , Юлія (Економіка України, 2024)
Суперечність між обраним Україною європейським вектором розвитку та довготривалою незмінністю інституціональних основ економіки негативно позначилося на рівні життя суспільства, яка продовжує стрімко погіршуватись. У цих умовах тільки консолідація влади, бізнесу, науки і освіти та створення нових механізмів їх взаємодії дозволять задіяти ефективні інструменти управління всіма секторами економіки. Туризм – один з видів діяльності, модернізація якого не вимагає глобальних бюджетних вливань. При цьому його розвиток вирішує не тільки економічні, але й важливі соціальні та політичні завдання. Потенціал внутрішнього і в'їзного туризму є очевидним і вимагає «стратегії прориву». Пропонується поетапний алгоритм модернізації ринку туристичних послуг. Він включає аналітичні заходи; розробку концепції взаємодії із стейкхолдерами; побудову проблемовмістової і проблемовирішальної моделей розвитку туризму постановку основних цілей розвитку; перелік драйверів – рушійних сил перетворення туристичного сектору; побудову «дорожньої карти» розвитку туризму. Акцентується увага на потребі в єдиній інформаційно-комунікаційній та науково-освітній платформі для всіх провідних учасників туристичної сфери, куди залучено як виробників так і споживачів туристичного продукту, інвесторів та освітній сектор. Як таку платформу запропоновану інноваційну структуру – «інтелектуальне ядро» туристичної сфери, основними цілями створення якого є інтенсифікація, розширення й оптимізація туристичних потоків, збалансування інтересів усіх стейкхолдерів туристичної діяльності. Перераховано передбачувані підрозділи цієї структури та їхні функції.