НАРОДНА, СОЛІДАРНА ЕКОНОМІКА: КОНЦЕПТУАЛЬНИЙ ЕСКІЗ - ФІЛІПЕНКО, Антон (Економіка України, 2024)
Проблеми пошуку альтернативних економічних моделей у цілому та соціальної, солідарної економіки зокрема останнім часом широко обговорюються в економічній літературі, на міжнародних конференціях, соціальних форумах. Солідарна економіка базується на трьох основних засадах, які історично супроводжували обмін і розвиток ринкових відносин: ринкових принципах, за яких пропозиція і попит на товари і послуги узгоджуються на основі цін; перерозподілі, який передбачає делегування центральній владі повноважень щодо використання та розміщення ресурсів; взаємності (реципрокності), що кореспондує з відносинами між групами чи індивідуумами, які відповідають взаємністю, оскільки вони виражають бажання демонструвати соціальний зв’язок між учасниками економічного процесу. Особливість вітчизняної альтернативи чинній економічній системі полягає в необхідності трансформацій у напрямі народної, солідарної економіки на двох головних рівнях – макро- та мікрорівні. Народна економіка охоплює цілісне національне господарство як систему, солідарна – окремі первинні сектори, ланки, осередки (народні підприємства, кооперативи, фермерські господарства, асоціації, неприбуткові організації, волонтерські об’єднання тощо).