ПРОДОВЖУЄМО ЗАГОВОРЮВАТИ ІННОВАЦІЙНИЙ РОЗВИТОК - БУБЕНКО , Павло; ГУСЄВ , Володимир (Економіка України, 2024)
На підставі аналізу сучасних тенденцій світового господарського розвитку, проблем і перспектив переходу вітчизняної економіки на інноваційні рейки, огляду присвячених цим питанням українських публікацій за останні роки, перш за все Національної доповіді «Інноваційна Україна 2020», обгрунтовано, що первинними, фундаментальними причинами перманентних невдач України щодо створення ефективних інноваційних інститутів і запуску інноваційних процесів в економіці країни є відсутність здорового конкурентного середовища в більшості господарських галузей, історично зумовлений дефіцит підприємців і низький рівень інноваційної культури в суспільстві. Саме ці обставини в першу чергу пояснюють інноваційну пасивність великого українського бізнесу та практично відсутність малого технологічного підприємництва. Бар'єри, які лежать на шляху інноваційного розвитку, спровоковані тими самими причинами: хронічним недофінансуванням сфери науки і технологій, фрагментарним і неякісним інноваційним законодавством, невиконанням інноваційних програм і проектів різного рівня, неефективною, нерідко існуючою лише на папері інноваційною інфраструктурою. Підкреслюється, що усунення названих фундаментальних причин гальмування інноваційного розвитку потребує переорієнтації зусиль законодавчої та виконавчої влади на створення в економіці країни здорового підприємницького клімату, а також розвитку конкуренції в основних виробничих галузях, рішучого зниження рівня корупції. Особливу увагу при цьому зосереджено на реалізації довгострокових програм підвищення інноваційної культури суспільства і виховання інноваційно активного підростаючого покоління, схильного до вибору самостійних форм економічної активності. Розробка і реалізація таких програм вимагає застосування комплексу нетривіальних гуманітарних технологій.