ПРОСТОРОВА ОРГАНІЗАЦІЯ ТА НАПРЯМИ ВИКОРИСТАННЯ ПРИРОДНОГО БАГАТСТВА УКРАЇНИ - ХВЕСИК , Михайло; БИСТРЯКОВ , Ігор; КЛИНОВИЙ , Дмитро (Економіка України, 2024)
Природне багатство – складову національного багатства – слід розглядати, насамперед, як природний капітал, який може безпосередньо використовуватись як матеріально-енергетичний ресурс розвитку національного господарства. Сучасною формою існування природного багатства визначено природно-антропогенну територіальну соціо-еколого-економічну систему. Для ефективного функціонування і сталого розвитку такої системи необхідно дослідити просторові аспекти її формування й використання. До сьогодні комплексної оцінки просторової організації природного багатства не виконано, тому це завдання залишається актуальним для сучасної економічної науки. Метою дослідження є визначення просторової організації природного багатства з позицій системної методології з урахуванням його економічної, екологічної та соціальної функцій з метою підвищення ефективності використання в господарській діяльності держави. Об’єкт дослідження – це природне багатство як природний капітал, організований у господарському просторі країни та актуальний для використання у національній економіці. Предметом дослідження є просторова організація природного багатства. У статті обгрунтовано її сучасне трактування як просторової організації природного капіталу в національному господарському комплексі, що сформувалася в результаті фізико-географічних, економічних, історичних і інших природно-антропогенних факторів і процесів. Визначено головні просторові рівні – загальнодержавний, регіональний, локальний, на яких формування, оцінка та використання природного багатства відбуваються за принципами «зеленої» економіки, «синьої» економіки та наноекономіки. На основі агрегованих оцінок вартості природного багатства України та її регіонів здійснено комплексну оцінку його просторової організації. Для підвищення ефективності використання природного багатства запропоновано просторово-інституціональну модель, яка базується на концепті просторово-децентралізованого відповідального корпоративного господарювання та проективно-діяльнісному підході, із забезпеченням дохідності, прибутковості та ефективності використання природних активів інтегративних територіальних природно-господарських комплексів. За результатами дослідження просторової організації природного багатства у статті запропоновано аванпроект природно-економічного районування України.