ЕКОНОМІЧНА НАУКА ТА ОСВІТА В ЕПОХУ СИСТЕМНИХ ТРАНСФОРМАЦІЙ: НОВІ ВИКЛИКИ І ЗАПИТИ ДО ФУНДАМЕНТАЛЬНОЇ ТЕОРІЇ - БАЗИЛЕВИЧ , Віктор (Економіка України, 2024)
У статті проаналізовано процес ідейного та теоретико-методологічного оновлення української економічної науки в трансформаційний період. На основі узагальнення досвіду роботи колективу економічного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка автором розкрито найважливіші віхи на цьому шляху: втілення новітнього концептуального підходу до висвітлення історичної еволюції світової та вітчизняної економічної науки; наукове переосмислення історії української економічної думки, звільнення її від догматизму та ідеологічної заангажованості; формування потужних наукових шкіл, визнаних в Україні та за її межами; переорієнтація на глибинне філософське осмислення об’єктивної економічної реальності; дослідження актуальних проблем теорії та практики господарювання в умовах глобальних викликів сучасності; інтеграція української економічної теорії у простір світової економічної науки. Плодотворний розвиток університетської економічної науки у трансформаційний період уможливив змістовну, структурну та організаційно-інституційну перебудову системи вітчизняної економічної освіти. Втіленням цього стала публікація підручників нового покоління з економічної теорії, мікро- та макроекономіки, історії економічних учень, теорії страхування, цінних паперів, фондового ринку; практикумів з економічної теорії, макро- і мікроекономіки; розробка та викладання (у тому числі англійською мовою) нових навчальних дисциплін. На сучасному етапі соціально-економічних трансформацій перед економічною теорією постають нові виклики та непрості завдання подальшого теоретико-методологічного вдосконалення. Перспективи її майбутнього розвитку значною мірою залежатимуть від затребуваності практикою, здатності творчо використовувати багатство інтелектуальної спадщини попередніх поколінь, уміння долати шаблони, інертність і застій у науковому мисленні, розвивати інноваційні аналітичні методи та науково-дослідні підходи.