ГЛОБАЛЬНА НЕОІНДУСТРІАЛІЗАЦІЯ ТА ЇЇ УРОКИ ДЛЯ УКРАЇНИ - ВИШНЕВСЬКИЙ , Валентин (Економіка України, 2024)
Розглянуто сучасні тенденції до неоіндустріалізації національних економік – пріоритетного розвитку промисловості на основі передового виробництва, при якому, як правило, ланцюжки поставок і створення вартості виходять за державні кордони і розміщені глобально, відповідно до конкурентних переваг окремих ре-гіонів світу, країн і підприємств. Обгрунтовано, що сьогодні українська національна економіка належить до ведених природними ресурсами і критично залежить від світових цін на ці ресур-си і ключової ставки ФРС США: зміни ключової ставки істотно впливають на до-вгострокові процентні ставки, курс долара США і сировинні ціни, а через них – на розвиток національної промисловості. Щоб уникнути такої критичної залежності України, слід забезпечити приско-рений розвиток національної індустрії шляхом копіювання та локалізації передо-вих європейських інститутів і технологій, а також входження до нових зарубіжних ринків. Для цього потрібна цілеспрямована національна промислова політика, здатна забезпечити успішне використання "вікон можливостей" імітації та локалі-зації передового технологічного досвіду більш розвинутих країн. Розроблено такі пропозиції щодо формування національної промислової полі-тики: – створення суб’єкта промислової політики у вигляді спеціального національ-ного органу стратегічного планування, що діятиме на принципах незалежного ре-гуляторного агентства і формуватиме "довгі" «правила гри», виведені за рамки поточних політичних настанов і виборчих уподобань; – поступове формування "біологічного" різноманіття підприємств (малих, се-редніх і великих у різних видах переробної промисловості), які в сукупності по-винні скласти "повну" національну індустріальну систему; – реалізація державних заходів щодо надання "дешевих" грошей, пов’язаних з передовими виробництвами, а також проведення податкової політики матричного типу з курсом на податки, в цілому нейтральні, але сприятливі для інновацій.