ЕКОНОМІЧНА ОСНОВА СІЛЬСЬКИХ ПОСЕЛЕНЬ УКРАЇНИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ ЇЇ ЗМІЦНЕННЯ - ЗАЯЦЬ , Тетяна; КРАЄВСЬКА , Галина (Економіка України, 2024)
Сформована система сільського розселення – важлива основа забезпечення економічного і соціального розвитку країни, трансформаційні зміни в якій істотно впливають на умови життєдіяльності населення, форми його зайнятості та доступність послуг. Сучасні домінантні структурно-функціональні зміни в системі сільського розселення України (зокрема, здрібнення сільської поселенської мережі та зменшення людності більшості поселень), а також монопрофільність їх господарської діяльності лише поглиблюють деструктивні процеси соціально-економічної деградації сільських територій з вкрай небажаними наслідками для населення (такими, як безробіття, низькі трудові доходи, відсутність належного доступу до соціальних послуг). На жаль, проведені дослідження підтверджують, що трансформаційні зміни в галузевій структурі національної економіки, у формах власності та господарювання не сприяли зміцненню економічної основи функціонування сільських поселень України. Перспективи їх подальшого соціально-економічного розвитку значною мірою залежать від ефективності системи державної підтримки аграрного сектору економіки та його провідної ланки – сільського господарства, реалізації можливостей трансформації особистих селянських господарств у продуктивні форми господарювання. У зв’язку з ускладненням суспільно-економічної ситуації в Україні необхідно акцентувати увагу на розробленні дійових системних заходів, спрямованих на збереження існуючої сільської поселенської мережі та формування умов, необхідних для її розвитку.