ФУНКЦІОНУВАННЯ НАКОПИЧУВАЛЬНИХ ФОНДІВ ПОПЕРЕДЖУВАЛЬНИХ ЗАХОДІВ У СТРАХУВАННІ НА ОСНОВІ ДЕРЖАВНО-ПРИВАТНОГО ПАРТНЕРСТВА - ШИРІНЯН , Лада (Економіка України, 2024)
Дотепер залишаються невирішеними питання регулювання запобіжних заходів на страховому ринку України в частині добровільного страхування. Через брак коштів держава поки що неспроможна повною мірою фінансувати запобіжні заходи без залучення приватних партнерів. Пропонується підвищити ефективність превентивних заходів у страхуванні шляхом створення обов’язкових накопичувальних фондів з різними рівнями регулювання: державно-приватний фонд попереджувальних заходів на принципах державно-приватного партнерства, фонд страхових гарантій і превентивних заходів на рівні об’єднань страховиків, резерв превентивних заходів на рівні страховика. Досліджено економіко-правові аспекти створення, управління та діяльності фондів попереджувальних заходів на страховому ринку України. Наголошено, що ефективність превентивних заходів у страхуванні має досягатися за умов максимальної користі для учасників страхового ринку і суспільства. Розкрито питання взаємодії державних органів влади та управління у страховій сфері з приватними компаніями шляхом використання публічно-приватного партнерства, також наведено зарубіжний досвід. За допомогою модельних розрахунків визначено мінімальні щорічні надходження до державно-приватного фонду попереджувальних заходів на рівні 0,1% чистих страхових премій на страховому ринку України, що становитиме близько 160 млн. грн. на рік. Запропоновано принципи формування адміністративної ради з управління та господарської діяльності державно-приватного фонду попереджувальних заходів. Визначено заходи, які спрямовані на попередження страхових випадків і можуть фінансуватися з коштів такого фонду. Наголошено на необхідності формування резерву превентивних заходів на рівні страховика, що має використовуватися страховиком на базі розробленого ним та узгодженого з уповноваженим органом контролю над страховою діяльністю положення про такий резерв. Фонди страхових гарантій і запобіжних заходів на рівні об’єднань страховиків створюються не лише задля запобігання страховим випадкам, а й для гарантування повернення внесків вкладникам страхових компаній, які стали банкрутами.