СТРАТЕГІЧНА ЕКОЛОГІЧНА ОЦІНКА ЯК ІНСТРУМЕНТ ЕКОЛОГІЧНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ - ШЕВЧЕНКО , Ірина (Економіка України, 2024)
В умовах імплементації нових ефективних підойм екологічної політики України з виконанням і дотриманням міжнародних зобов’язань та європейських принципів ставиться питання про впровадження ефективного управління для досягнення економічно стабільного розвитку країни. При загальній спрямованості державної стратегії переходу на засади сталого розвитку особливої актуальності набуває управління охороною навколишнього природного середовища, раціональним використанням природних ресурсів. Одним з інструментів забезпечення збалансованості екологічної політики є стратегічна екологічна оцінка (СЕО), яку використовують практично в усіх країнах світу як попереджувальний та дійовий інструмент екологічної політики. Вивчення практичного досвіду й аналітичний аналіз літературних джерел розкрили еволюційний розвиток, основні наукові школи та сфери застосування на міжнародному рівні СЕО. Встановлено, що така оцінка дає численні переваги і має високий потенціал підвищення ефективності процесів прийняття рішень, навіть якщо використовується не в повному обсягу. Метою статті є визначення доцільності стратегічної екологічної оцінки в Україні як інструменту регулювання екологічної політики. СEO найчастіше використовується як засіб для зниження негативних екологічних наслідків реалізації пропонованих стратегічних дій. Процедуру зосереджено на всебічному аналізі можливого впливу запланованої діяльності щодо стану навколишнього природного середовища на коротку та віддалену перспективи та використанні отриманих результатів для запобігання екологічним наслідкам або їх пом’якшення. СЕО інформує про ефективність стратегічних рішень і стимулює зміни в ментальності, виховує культуру стратегічного прийняття рішень. Звичайно, інструментарій СEO екологічної політики ще розвивається, проте має великий потенціал для забезпечення сприятливого стану навколишнього природного середовища, безпеки життєдіяльності, гарантування прав на екологічні блага та послуги майбутнім поколінням.