НАПРЯМИ СПРИЯННЯ ІННОВАЦІЙНОМУ РОЗВИТКУ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ ПІДПРИЄМСТВ - НИКОЛЮК , Ольга (Економіка України, 2024)
Забезпечення конкурентоспроможності сільськогосподарських підприємств у сучасних умовах можливе лише на засадах їх інноваційного розвитку. Серед ключових проблем інноваційного забезпечення сільського господарства виділено низький рівень розвитку трансферу технологій і відсутність доступу до необхідних джерел фінансування. Для подолання цих проблем на базі університетів аграрного спрямування рекомендується створити загальнодержавну систему інформаційного забезпечення трансферу технологій, яка б об’єднувала сфери науки, фінансів і товаровиробників. В її основу буде покладено діяльність університетських центрів трансферу технологій у сільському господарстві, які виконуватимуть такі функції: 1) технологічний аудит технології та підприємства-замовника інновації, розробка супровідної технічної документації; 2) дослідження кон’юнктури ринку інновацій у сільському господарстві; 3) оцінювання ефективності ідеї або розробки, складання бізнес-планів, налагодження контактів з інвесторами, оптимізація джерел фінансування; 4) захист інтелектуальної власності; 5) юридичний супровід; 6) інформаційне забезпечення. Загальнодержавну систему доцільно формувати на основі єдиної інформаційної платформи, яка б акумулювала інформацію університетських рівнів, зокрема, інформацію про існуючі інновації, їх ефективність, потреби сільськогосподарських підприємств, джерела фінансування тощо. Для описання динаміки рівня конкурентоспроможності і прибутку від інноваційної діяльності та для побудови довгострокових прогнозів цих показників застосовано динамічну модель, яка формується системою диференціальних рівнянь. В основу моделювання покладено твердження про те, що утримання конкурентних позицій вимагає неперервної заміни існуючих конкурентних переваг новими. Додатковою перевагою використання розробленої моделі є можливість прогнозування моменту, коли підприємство повинно розпочати створення майбутньої конкурентної переваги шляхом освоєння нового інноваційного продукту або технології.