ДЕРЖАВНА МІГРАЦІЙНА ПОЛІТИКА В КОНТЕКСТІ ПРІОРИТЕТІВ НАЦІОНАЛЬНОЇ БЕЗПЕКИ УКРАЇНИ - РИНДЗАК , Ольга (Економіка України, 2024)
Запропоновано авторське визначення міграційної політики України, Увагу акцентовано на тому, що така політика не повинна зводитися лише до регулювання міграційних переміщень населення, а має сприяти інтеграції мігрантів і внутрішньопереміщених осіб у приймаючий соціум, активізувати рееміграційні процеси та запобігати масовому виїзду населення за кордон. У цьому зв’язку загальноприйнятий перелік функцій державної міграційної політики запропоновано доповнити превентивною функцією. Суть її полягає в запобіганні масовому виїзду працездатного населення за межі України шляхом впливу на міграційні фактори, які слід виявляти за допомогою системного моніторингу міграційних преференцій населення. Коротко наведено результати авторського соціологічного обстеження, які показали, що основними факторами зовнішньої міграції населення є: низький рівень оплати праці, труднощі працевлаштування, прагнення забезпечити гідний рівень життя своїм дітям. Тому для запобігання вимиванню найціннішого людського потенціалу за межі країни в першу чергу необхідно покращити умови працевлаштування працездатного населення, вдосконалити систему оплати праці. Для осіб, які мають тверді наміри виїхати за кордон, держава повинна забезпечити належний рівень соціально-економічного захисту, для чого слід налагодити тісну співпрацю насамперед з тими країнами, які найбільше приваблюють потенціальних мігрантів. На спеціальній авторській схемі зображено основні об’єкти регулювання міграційної політики та визначено головні цілі та завдання органів державної влади щодо кожного з них. Наголошено, що завдання міграційної політики можна виконати тільки у тісній взаємодії з іншими напрямами державної політики та у співпраці з міжнародними партнерами.