ОСОБЛИВОСТІ ВЗАЄМОЗВЯЗКУ ЕКОНОМІЧНИХ І ПОЛІТИЧНИХ ПЕРЕДУМОВ РЕКОНСТРУКТИВНОГО РОЗВИТКУ ЕКОНОМІКИ УКРАЇНИ - ГЕЄЦЬ , Валерій (Економіка України, 2024)
У статті, яка є продовженням дискусії з питань успіхів та негараздів проведених в Україні за 25 років незалежності реформ, яку було започатковано в ювілейному номері журналу «Економіка України» № 8 за 2016 р., проаналізовано взаємозв’язок економічних і політичних передумов, що стали прологом трансформаційних змін у період формування у нас ринкової економіки. Основною в цьому виявилася політична доцільність, яка була спрямована на руйнування силами ринку політичної та економічної системи минулого і досягла успіху, але вседозволеність з боку держави і громадянського суспільства, що існує паралельно, створила для ринкових сил можливість досягти політичного контролю над державою і мінімізувати вплив так званого «колективного вибору». У свою чергу, це сформувало глибоку суперечність між забезпеченням стабільності та розвитку економіки і суспільства й домінуванням інтересів бізнесу у формуванні політики держави. Стихійність трансформаційних змін дозволила «владі ринку» превалювати не тільки над «владою колективного вибору», але й багато в чому над «владою держави». У реальності це проявилося, насамперед, у неконтрольованому суспільством перерозподілі в інтересах бізнесу ресурсів країни, у тому числі й фінансових. Унаслідок цього країна ввійшла в ряд безперервних криз, які охопили не тільки економіку, але й інші сторони життя суспільства, а також політичну владу і політичні сили, які періодично змінювались у владі замість пошуку балансу інтересів і механізмів взаємодії між державою, ринком і суспільством. Домінування політичної доцільності і відповідна їй політична трансформація стали багато в чому визначальними. У підсумку трансформаційних змін електорат почав втрачати довіру до демократичних виборів, що виявилося в зниженні активності його участі в них на фоні маргіналізації збіднілих мас і поширення протестних настроїв. Сьогодні на порядок денний поставлено завдання наповнення реформ новим змістом, що дозволить консолідувати суспільство шляхом реконструктивного розвитку економіки України. Ці питання будуть предметом подальших досліджень і відповідних публікацій автора.