МІНЕРАЛЬНО-СИРОВИННИЙ КОМПЛЕКС УКРАЇНИ У КОНТЕКСТІ СТАЛОГО РОЗВИТКУ ЕКОНОМІКИ - МАТЮХА , Володимир; СУХІНА , Олена (Економіка України, 2024)
У статті охарактеризовано сучасний стан мінерально-сировинного комплексу України, в тому числі розкрито основні причини неефективного і нераціонального використання надр. Мета даної статті полягає в розробці конкретних пропозицій щодо забезпечення збалансованого розвитку мінерально-сировинного комплексу України в контексті довгострокових перспектив на основі аналізу сучасного стану вітчизняної мінерально-сировинної бази та іноземного досвіду державного управління мінерально-сировинним комплексом. Авторами обгрунтовано необхідність інституційного реформування вітчизняної сфери надрокористування та інституційного механізму екологізації гірничих підприємств, оскільки через застарілі технології ведення гірничих робіт зростає техногенне навантаження на навколишнє природне середовище. Стаття містить конкретні пропозиції щодо забезпечення збалансованого (на основі балансу між обсягами видобутку корисних копалин і обсягами їх споживання) розвитку мінерально-сировинної бази, підвищення ефективності та економічної віддачі гірничодобувної промисловості, а також потреб національної економіки у власній мінеральній сировині, при одночасному збереженні природи. Крім того, внесено конкретні пропозиції щодо вдосконалення системи державного управління мінерально-сировинним комплексом України з метою виключення дублювання центральними органами виконавчої влади контрольних функцій, пов’язаних із забезпеченням раціонального використання надр.