МОДЕЛЬ УПРАВЛІННЯ ДЕБІТОРСЬКОЮ ЗАБОРГОВАНІСТЮ - ГРИНЮК , Ірина (Економіка України, 2024)
Кожне четверте підприємство має серйозні проблеми з одержанням платежів від своїх покупців. Неоплачені рахунки збільшують статтю «дебіторська заборгованість» в оборотних активах підприємства, тим самим позбавляючи його здатності правильно управляти своїми грошовими потоками. З метою оптимізації процесу інкасації дебіторської заборгованості запропоновано модель управління дебіторською заборгованістю. Дана модель складається з восьми етапів, які слід враховувати, плануючи кредитну політику підприємства. Модель включає увесь процес від моменту відвантаження до моменту надходження коштів від дебітора. Надання товарних кредитів і реалізація на умовах післяоплати – необхідні складові діяльності підприємства. Саме тому слід розробити загальні принципи надання товарних кредитів і сформувати кредитну політику. Важливим моментом управління також є аналіз існуючих і майбутніх дебіторів. Необхідно критично вивчити список дебіторів та ідентифікувати тих, хто не дотримується платіжного календаря. Значну увагу потрібно приділити маркетинговим заходам з метою залучення нових клієнтів. При здійсненні операції з реалізації на умовах кредиту обов’язковим моментом є укладання кредитного договору, в якому мають бути чітко прописані всі умови, на яких надаватиметься кредит: терміни поставок та оплати, відповідальність сторін. Після операцій на умовах кредиту необхідно здійснювати постійний контроль за термінами оплати заборгованості та одержанням коштів. При несплаті у строк слід обговорити можливі методи оплати. За необхідності доцільно залучати спеціалізовані агентства для управління інкасаційними процесами, готувати справи для розгляду в суді чи використовувати заборгованість як фінансовий актив. Також необхідним є постійне підвищення навичок і знань з питань управління дебіторською заборгованістю.