ПРОБЛЕМИ ОЦІНКИ ТА ІНТЕГРАЛЬНІ ІНДЕКСИ СТАЛОГО РОЗВИТКУ ПРОМИСЛОВОСТІ УКРАЇНИ З ПОЗИЦІЙ ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ - ХАРАЗІШВІЛІ , Юрій; ЛЯШЕНКО, В'ячеслав (Економіка України, 2024)
Статтю присвячено аналізу існуючого стану сталого розвитку промисловості з позицій економічної безпеки і науковому обгрунтуванню стратегічних орієнтирів складових та індикаторів Стратегій сталого розвитку промисловості України. Метою дослідження є розроблення концептуальних засад стратегій сталого розвитку промисловості України на середньо- та довгострокову перспективу з позицій економічної безпеки. Створено методологію ідентифікації стану сталого розвитку промисловості України з позицій економічної безпеки та наукового обгрунтування стратегічних орієнтирів досягнення сталого розвитку за допомогою адаптивних методів регулювання з теорії управління, що включає два етапи: ідентифікацію та стратегування. Розроблено три сценарії розвитку та визначено стратегічні значення ключових макропоказників промисловості до 2020 р. Для моніторингу стану сталого розвитку промисловості України з позицій економічної безпеки запропоновано структуру сталого розвитку, яка включає соціальну, екологічну та економічну складові (у цілому 30 індикаторів) та методологію для ідентифікації його рівня через сучасне інтегральне оцінювання. Отримано науково обгрунтовані стратегічні орієнтири сталого розвитку промисловості України до 2020 р. за різними сценаріями. За розрахунками, найбільший ефект сталого розвитку промисловості отримаємо при застосуванні сценарію повноцінного сталого розвитку – рівновіддаленості інтегральних індексів складових розвитку від їх середніх оптимальних значень. Стратегічні орієнтири сталого розвитку, отримані з урахуванням чутливості впливу кожної окремої складової на інтегральний індекс, є завданням стратегічного планування на середньо- або довгострокову перспективу. Отже, у разі виконання стратегічної мети досягнення повноцінного сталого розвитку, промисловість України може стати «драйвером» економічного зростання замість «труб, що димлять».