КОНЦЕПТУАЛЬНІ ЗАСАДИ ПОДАЛЬШОГО РОЗВИТКУ СИСТЕМИ УПРАВЛІННЯ ДЕРЖАВНИМИ ФІНАНСАМИ - ЄФИМЕНКО , Тетяна (Економіка України, 2024)
Потенціал управління змінами в системі управління державними фінансами (СУДФ) істотною мірою залежить від поточного стану і ступеня розвитку національної економіки, проте в кожній країні існують інституційні обмеження, які стримують відповідні реформи. У центрі уваги всіх заінтересованих сторін повинні перебувати узагальнені оцінки реалізації стратегій СУДФ з характеристиками, що відповідають найкращій міжнародній практиці, з уникненням інформаційної асиметрії та забезпеченням повноти і прозорості даних. Доцільно послідовно формувати фундамент інтегрованого управлінського мислення на базі єдиних показників сталого розвитку. Результативність регулятивних рішень залежить від інституційної спроможності національних урядів та їх управлінських структур швидко передбачати зовнішні та внутрішні ризики дестабілізації, а також фактори неоднозначності перебігу соціально-економічних реалій. Імплементація інновацій щодо реформування не завжди є успішною через відсутність стратегічної спрямованості в державній політиці структурних змін. У транзитивних країнах брак компромісу між інтересами громадськості, бізнесу та уряду з політичних причин нерідко є основною перешкодою на шляху сталого піднесення економіки. Використання оновлених підходів у СУДФ має відбуватися з урахуванням просторово-часових факторів. Надання публічних послуг відповідно до задекларованих конституційних зобов’язань необхідно супроводжувати застосуванням транспарентних механізмів формування доходів і преференцій у взаємозв’язку з трансфертами, субсидіями та витратними статтями. При розробленні детальних планів змін слід передбачати пріоритетні цілі та шляхи уникнення загроз порушення бюджетних процесів, а також прагнути до максимальної результативності безперервних циклів обігу фінансових ресурсів у доходах і витратах.