ГЛОБАЛЬНЕ ЕКОНОМІЧНЕ ЛІДЕРСТВО У КОНТЕКСТІ ЦІННІСНОГО АНАЛІЗУ - АРТЬОМОВА , Тетяна (Економіка України, 2024)
Під впливом політико-економічних ініціатив нового президента США і його адміністрації в інтелектуальних колах значно активізувалися дис-кусії щодо трансформацій існуючого світового порядку. Переформату-вання сил і центрів глобального політико-економічного впливу, що по-значилося, пов’язане з посиленням позицій Китаю в глобальному госпо-дарському просторі. При цьому у американської політологічної еліти не-має згоди з приводу стратегії щодо Піднебесної, а отже, назріває розкол поглядів. У свою чергу, це показує, що позиції нинішніх глобальних ліде-рів слабшають, вони все менше здатні розумно впорядковувати не тільки глобальний економічний простір, але й систему власних внутрішньогос-подарських відносин. У цих умовах «монолітна» розміреність «китайсь-кого проекту», підкріплена очевидними економічними досягненнями, мо-гла б виявитися дуже затребуваною у світі. Проте найсильнішим аргументом на користь можливостей певного народу виступити з глобальною історичною місією слугує безперервна духовна робота його видатних мислителів. У цьому відношенні Китаю є на що спиратися, бо його ціннісний багаж створювався в ході декількох тисячоліть цивілізаційного розвитку. На межі ХІХ–ХХ ст. величезні інте-лектуальні зусилля було докладено для переосмислення і модернізації іс-торичної спадщини, кристалізації ціннісної доктрини китайського суспі-льства і обгрунтування універсального значення конфуціанського вчення для світу. Тим часом самобутня ціннісна доктрина Китаю залишається тради-ційною. Вона має соціологічно-філософський характер і сьогодні потре-бує подальшої модернізації – економіко-теоретичного переосмислення. У цьому зв'язку Китай, при всій глибині своїх морально-етичних вчень, не може претендувати на місце безумовного глобального лідера. Незважаю-чи на його зростаючу з року в рік економічну могутність, не вона сама по собі, а ідейні переваги Заходу, зокрема США як центру професійних еко-номічних досліджень і методологічного монополіста течії мейнстрім, зу-мовлюють глобальну економічну гегемонію