ІНТРОВЕРТНИЙ ГЕОЕКОНОМІЧНИЙ РОЗВОРОТ США ТА ЙОГО ПОТЕНЦІАЛЬНІ ГЛОБАЛЬНІ НАСЛІДКИ - БІЛОРУС, Олег (Економіка України, 2024)
Інтернаціоналізація та глобалізація процесів відтворення і формування світового капіталу, починаючи з другої половини ХХ ст., спричинили драматичну еволюцію американської економічної системи. Трансформація індустріально-корпоративної системи США в постіндустріальну корпоративно-фінансову систему стала двигуном формування системи фінансового глобалізму. Драматичні структурні зрушення в економіці Сполучених Штатів Америки, які були викликані інтенсивною фінансіалізацією та гіперфінансіалізацією процесів відтворення, стрімким зростанням питомої ваги банківської індустрії у складі економічної системи, дали поштовх хронічній світовій фінансовій кризі. Деформація процесів відтворення в напрямі зростання питомої ваги фінансового капіталу в загальній структурі американського і глобального капіталу стала закономірністю світового розвитку. Формування глобальних корпоративно-фінансових монополій, які виходять з-під контролю національних держав і їх урядів і стають базовими «локомотивами» формування та експансивного розвитку світ-системи постіндустріального глобалізму з його специфічними закономірностями і законами розвитку, набуває злоякісного характеру і всесвітніх масштабів. Чи не найважливішим довгостроковим стратегічним імперативом для США у ХХІ ст. стала зворотна переорієнтація економічного розвитку в напрямі випереджальної розбудови реальної економіки і гальмування надвиробництва «фіктивних» грошей. У цьому випадку, враховуючи особливу складність проблем, стратегія радикального стратегічного розвороту економіки та інтровертна орієнтація не можуть бути успішно реалізовані в середньостроковій перспективі. У довгостроковій перспективі глобальний економічний інтерес США полягає, очевидно, в тому, щоб реально вийти на ринки транзитивних країн, де відносний рівень конкурентності та сатурації є найбільш сприятливим для американських довгострокових програм та інвестицій. Новий можливий «план Маршалла» для транзитивної Східної Європи з особливим акцентом на відбудову і розвиток підірваної агресією Росії економіки України може стати довгостроковою стратегічною програмою і внутрішньоамериканським «планом Маршалла» з технотронної реіндустріалізації США і посилення постіндустріального глобального лідерства цієї єдиної демократичної світової наддержави. Стратегічне партнерство України і США є головним чинником інтеграції нашої країни в ЄС і НАТО в умовах глобального безпечного співрозвитку