МОДЕРНІЗАЦІЯ КОМУНАЛЬНОЇ ІНФРАСТРУКТУРИ МІСЬКИХ АГЛОМЕРАЦІЙ - МЕЛЬНИКОВА , Марина; ГРАДОБОЄВА , Єлизавета (Економіка України, 2024)
Стан комунальної інфраструктури, яка відіграє важливу роль у життєзабезпеченні великих міст та агломерацій, нині не дозволяє в повному обсягу та на високому рівні задовольнити потреби населення і бізнесу в послугах водо-, тепло- та газопостачання, міського транспорту, освітленні і благоустрої. Це висуває на перший план необхідність її модернізації на основі розробки і здійснення на практиці відповідних проектів, при цьому потрібно враховувати, що вони реалізуються шляхом об'єднання зусиль територіальних громад, які становлять агломерацію, та спільного використання відповідних ресурсів. На етапі розробки проекту слід володіти інформацією про наявність ресурсів і можливість їх використати, а на етапі реалізації має бути раціональне управління ними за рахунок відповідних рішень. Фінансове забезпечення є найважливішою умовою реалізації проектів. Воно включає в себе: інвестиційну складову тарифу на послуги комунальних підприємств, бюджетне фінансування на державному та місцевому рівнях, залучення приватних інвесторів на основі державно-приватного партнерства. Ефективному бюджетному фінансуванню на місцевому рівні сприяють децентралізація влади і розширення фінансових повноважень органів місцевого самоврядування. Зміцненню інвестиційної складової тарифу як джерела фінансування проектів модернізації комунальної інфраструктури сприяють удосконалення підходів до формування структури тарифів і посилення контролю за цільовим використанням коштів на потреби інноваційного розвитку. Залученню інвестицій для реалізації проектів модернізації комунальної інфраструктури міських агломерацій на основі державно-приватного партнерства сприятимуть як узгодження законодавства України про співпрацю територіальних громад і державно-приватне партнерство, так і розробка відповідних заходів щодо його практичного використання та підвищення інвестиційної привабливості