СМАРТ-ПРОМИСЛОВІСТЬ: ПЕРСПЕКТИВИ І ПРОБЛЕМИ - ВИШНЕВСЬКИЙ , Валентин; КНЯЗЄВ , Святослав (Економіка України, 2024)
У статті розглянуто сучасні тенденції в розвитку виробничих систем, пов’язані з реалізацією принципів четвертої промислової революції та перехо-дом до смарт-промисловості.Первинна ланка смарт-промисловості – смарт-підприємство – являє со-бою кіберфізичну виробничу систему, яка має можливість за допомогою про-мислового інтернету речей відстежувати і контролювати функціонування зна-рядь виробництва і виробничий персонал, а також використовувати «великі дані», що збираються, для точного налаштування на споживачів, підвищення продуктивності праці, вдосконалення технологічних процесів і поліпшення якості продукції.У системі смарт-промисловості «розумні» підприємства взаємозв’язані з дослідниками, розробниками, постачальниками, дистриб’юторами, спожива-чами та ін. через інформаційно-комунікаційні технології, завдяки чому форму-ється глобальна цифрова платформа для поліпшення координації та підвищен-ня активності участі усіх партнерів як в окремих ланцюгах, так і в цілих мере-жах створення вартості.Високий потенціал смарт-промисловості як мережі смарт-підприємств підтверджується практикою ряду відомих у світі компаній. При цьому найбі-льші вікна можливостей відкриваються для скорочення часу науково-виробничого циклу, зменшення простоїв устаткування, зниження затрат на йо-го обслуговування і витрат на утримання запасів, а також для автоматизації розумової праці.Повна реалізація потенціалу смарт-промисловості залежить від успіхів у подоланні бар’єрів на шляху її розвитку: технічних (проблем з комп’ютерними мережами, їх сумісністю і безпечністю), економічних (високих витрат накопи-чення та реновації цифрового капіталу, проблем у сферах зайнятості та дохо-дів, у тому числі з причин зміни характеру робіт і різкого підвищення ролі STEM-персоналу), інституційних (проблем з формуванням нових організацій-них рутин і у принципі сприятливого інституційного середовища).Якщо зазначені бар’єри вдасться подолати, то в цілому перспективи смарт-промисловості у світі мають багатообіцяючий вигляд. У найближче де-сятиріччя виробництва, що реалізують технології промислового інтернету речей, можуть скласти більшість у світовій обробній промисловості.