ФОРМУВАННЯ НАЦІОНАЛЬНОГО ПІДПРИЄМНИЦТВА ТА ЗОВНІШНЬОТОРГОВЕЛЬНИХ ЗВ’ЯЗКІВ УКРАЇНИ (XVI–XVII ст.) - НЕБРАТ , Вікторія (Економіка України, 2024)
Проаналізовано процес становлення підприємництва на українських теренах протягом XVI–XVII ст. Комплексно досліджено історичні умови розвитку ринкових відносин і первинного нагромадження капіталу. Охарактеризовано інституційні механізми формування базових елементів підприємницького середовища – приватної власності, економічної свободи, ринку праці, конкуренції. Визначено роль зовнішньоторговельних зв’язків у розвитку господарства на українських землях. Представлено напрямки та структуру торгівлі. Показано протидію внутрішніх механізмів і зовнішніх чинників трансформації господарства України. Збереження і посилення феодальних форм залежності стримували розвиток ринкових інститутів. У промисловому виробництві використовувалася наймана праця. У фільварках працювали залежні селяни. Експорт мав аграрно-сировинну структуру. Концентрація власності перешкоджала розвитку ринку і конкуренції. Економічні та політичні умови для формування підприємницького середовища склалися в середині XVII ст. Ліквідація землеволодіння польських магнатів і знищення кріпацтва відкрили можливості для розвитку національного ринку. Політика Української козацької держави (яка сповідувала меркантилізм) сприяла розвитку промислового виробництва і зовнішньої торгівлі. На південних і східних землях утворювалися фермерські господарства. Освоєння нових земель і заснування слобід сприяли розвитку аграрного підприємництва. Нові умови виробництва та експорту української продукції на засадах приватнопідприємницького господарства склалися у кінці XVII ст.