СТРАТЕГІЇ УПРАВЛІННЯ ОБОРОТНИМ КАПІТАЛОМ ТА ДЖЕРЕЛАМИ ЙОГО ФІНАНСУВАННЯ (на прикладі нафтогазових підприємств України) - ГРИНЮК , Ірина (Економіка України, 2024)
Проблема управління оборотним капіталом і джерелами його фінансування в теперішній економічній ситуації постає дуже гостро, адже дедалі більше підприємств стикаються із загрозами неплатоспроможності у зв’язку з падінням курсу гривні, високими кредитними ставками, податковим навантаженням і протиправними діями з боку сусідніх країн на території України. Винятком не стали і підприємства нафтогазової галузі, підтвердженням чого є проголошення про санацію ПАТ «Укрнафта» і неможливість вести діяльність ПАТ «ДАТ «Чорноморнафтогаз» через незаконну окупацію АР Крим Російською Федерацією. Описано головні підходи до визначення стратегій управління оборотним капіталом та джерелами його фінансування на основі праць провідних українських науковців. На базі розглянутих стратегій сформовано матрицю поєднання стратегій управління оборотним капіталом та джерелами його фінансування, встановлено наслідки поєднання даних стратегій для підприємства. Проведено аналіз основних показників діяльності ПАТ «Укрнафта», «Укртранснафта», «ДАТ «Чорноморнафтогаз» і «Укртатнафта», визначено типи стратегій управління оборотним капіталом та джерелами його фінансування, які використовують дані підприємства.