ЧВЕРТЬ СТОЛІТТЯ НЕЗАЛЕЖНОСТІ УКРАЇНИ: АКТУАЛЬНІ КОНТЕКСТИ ТА ІМПЕРАТИВИ СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИХ РЕФОРМ (закінчення) - ТАРАСЕВИЧ , Віктор (Економіка України, 2024)
Розглянуто етнонаціональні, цивілізаційні, глобальні та політекономічні аспекти еволюції й сучасного стану українського суспільства з використанням теорій етногенезу, цивілізацій, світ-системи глобалізму та економічних інтересів. Показано деякі основи та особливості української ідентичності, а саме: етнічне різноманіття української нації, амбівалентність українського етносу, який складається з субетносів – західноукраїнського і східноукраїнського, його рух у напрямі західноєвропейського суперетносу, належність до західно-православної субцивілізації православно-євразійської цивілізації, а також до напівпериферії світ-системи глобалізму. З урахуванням масштабної громадської і економічної кризи, а також геополітичних і геоекономічних зрушень обгрунтовано необхідність розробки та реалізації Стратегії національної злагоди, консолідації та розвитку, ядром якої є ідея україноцентризму і національно орієнтованого прогресу. Визначено імперативи соціально-економічного блоку цієї стратегії, в тому числі реформування національної власне інституційної системи в напрямі її адекватності реальній протоінституційній системі, демонтаж пануючої олігархічно-капіталістичної системи і формування системи демократичного та соціально орієнтованого державного і народного капіталізму, проведення ендогенної неоіндустріалізації, випереджальний розвиток національного людського капіталу, коригування політики євроінтеграції, національна орієнтація триєдиного (державного, цивільного і ринкового) економічного регулювання. Підвищення якості цієї стратегії передбачає звернення і до інших наукових теорій, передусім до національних, оскільки тільки опора на методологію між-, мульти- і транстеоретичності та дисциплінарності гарантує сферичне наукове бачення українського суспільства та визначення адекватних цілей, напрямів і механізмів його розвитку.