ЕКОНОМІКА І ПОЛІТИКА КОНВЕРСІЇ ЗЛОТОГО НА ЄВРО - КОЛОДКО, Гжегож (Економіка України, 2024)
З 11 постсоціалістичних держав, які вже стали членами ЄС, тільки 5 приєдналися до спільної валюти єврозони. Решта 6, і в тому числі Польща – найбільша економіка регіону, згідно з договорами про вступ до ЄС, мо-жуть і повинні прийняти євро як свою валюту. На даний час вони не спроможні реалізувати це своє право і виконувати відповідне зо-бов’язання, що має як свої причини, так і наслідки. І причини, і наслідки визначаються економічним і політичним характером, і з огляду на це, не-має впевненості в тому, як ситуація розвиватиметься у майбутньому. Але, з точки зору політичної, а особливо – економічної, перспективи, східно-європейські країни ЄС повинні приєднатися до єврозони, оскільки вигоди від цього кроку, і не тільки для Польщі, значно переважають витрати на таку конверсію. Введення євро у нових країнах ЄС, особливо в Польщі, позитивно впливатиме на процес європейської інтеграції, який переживає серйозну структурну, інституційну і політичну кризу.