КАРТОГРАФІЧНИЙ МЕТОД У ЗАБЕЗПЕЧЕННІ РОЗВИТКУ ТА СПІВПРАЦІ ОБ’ЄДНАНИХ ТЕРИТОРІАЛЬНИХ ГРОМАД - ГРЕЧАНА , Світлана; РОГОЗЯН , Юлія (Економіка України, 2024)
Реформа децентралізації та динаміка законодавчих змін диктують сучасній Україні важливе завдання – забезпечити розвиток об’єднаних територіальних громад для загальної суспільної трансформації країни. Безперечно, одним з критеріїв оцінювання добробуту населення регіонів є стан їх інфраструктурних галузей, який на сучасному етапі розвитку всієї національної економіки важко назвати задовільним, тому в даній статті доводиться необхідність аналізу інфраструктурних об’єктів, постраждалих від військових дій у Луганській та Донецькій областях, для чого обрано картографічний метод дослідження (як на рівні регіону та об’єднаних територіальних громад, так і на рівні окремих районів і міст). Також обгрунтовується доцільність обрання об’єктів за трьома складовими інфраструктури: виробничої, транспортної та інформаційної, для аналізу яких розроблено відповідну методику, засновану на ранжуванні кількісних показників інфраструктурної системи територіальних громад Луганської області, укрупнених для наочності до територій районів і міст. Згідно з методикою проведено кількісні підрахунки наявних об’єктів за кожним видом інфраструктури регіону, присвоєно їм відповідні бальні оцінки, виконано ранжування показників. Побудовано карту-схему інфраструктури співробітництва територіальних громад на прикладі Луганської області, яка демонструє структурне співвідношення основних елементів інфраструктури за кожною адміністративно-територіальною одиницею області. Згідно з результатами проведено групування територіальних громад за ступенем розвинутості інфраструктури, виокремлено найбільш успішні райони та аутсайдерів регіону. Указано на недостатній потенціал інфраструктури, що залишилась на підконтрольній українській владі території Луганської області. Запропоновано використовувати поглиблення процесів децентралізації для подолання існуючих проблем, а результати діяльності новостворених об’єднаних територіальних громад – як стимул для подальшої модернізації інфраструктури всього регіону