БІФУРКАЦІЙНИЙ СТАН ДЕРЖАВОТВОРЧОГО ЯДРА УКРАЇНИ В УМОВАХ РЕАЛІЗАЦІЇ ЄВРОІНТЕГРАЦІЙНОГО КУРСУ - БУТКО, Микола (Економіка України, 2024)
Європейський вектор модернізації державотворення в Україні виокремлює три його несучі конструкції: державні органи влади; органи місцевого самов-рядування; інститути громадянського суспільства. Проголошена Президентом України адміністративна реформа покликана змінити стару організацію влади і закласти основу для закріплення європейського досвіду ефективного функціонування публічної влади, насамперед, на базовому рівні. Механізм функціонування регіонів України в умовах децентралізації має будуватися з урахуванням того, що це частина загальнодержавного простору, де здійснюються повні цикли відтворення людських ресурсів, основних та обо-ротних засобів, частини національного багатства. Головними факторами, що сприятимуть досягненню встановлених цілей у системі регіонального управління, є врегульована нормативно-правова база у відносинах муніципальної власності; розпорядження землею та іншими приро-дними ресурсами; глибока децентралізація владних повноважень. Характерна умова реалізації встановлених напрямів модернізації системи регіональної влади полягає в гармонізації не тільки загальнодержавних і суб-національних інтересів, але й урахування субрегіональних особливостей, які раніше виконавчою владою не помічались, а місцевою – лише констатувалися. Регіональні інтереси – це об’єктивно існуюче явище, незалежно від ступеня їх усвідомлення. Інтереси територіальних громад – це не просто умова і мотива-ція розвитку економіки, а саме та її частина, що визначає всю територіальну організацію суспільства. Тим часом поєднання державних, регіональних і місцевих інтересів не по-винне допустити загострення суперечностей між ними. З цих позицій управління регіональними господарськими системами має бути спрямоване на зміцнення єдиного економічного простору, територіальної цілісності та національної безпеки країни.