БАНКІВСЬКИЙ ТА РЕАЛЬНИЙ СЕКТОРИ ЕКОНОМІКИ УКРАЇНИ: ОЦІНКА ВЗАЄМОЗВ’ЯЗКІВ І ДЕТЕРМІНАНТ РОЗВИТКУ - ЗВЄРЯКОВ , Михайло; ЖЕРДЕЦЬКА , Лілія (Економіка України, 2024)
Оцінено причинно-наслідкові зв'язки між рівнем економічного зростання та розвитком банківської системи України за період 1995–2016 рр. Для оцінки зростання економіки обгрунтовано доцільність використання індексу промислового виробництва, а для оцінки розвитку банківської системи – динаміки її чистих активів. Тестування проводилося з використанням методу Грейнджера з часовим лагом 1 місяць, 2 місяці, 3 місяці, 6 місяців та 1 рік. Результати емпіричних досліджень є чутливими до стадії економічного циклу: у періоди нестабільності економічна динаміка визначає розвиток банківської системи, натомість у фазі пожвавлення та зростання активів банків – позитивно впливає на індекс промислового виробництва. Отже, гіпотеза слідування за попитом (demand-following) підтверджується у періоди 2006–2016 рр. та у жовтні 2008 р. – січні 2017 р.; гіпотезу щодо переваги пропозиції (supply-leading) доведено для періоду січень 2006 р. – вересень 2008 р. Такі результати пояснюються, по-перше, значною кількістю банківських, фінансових та економічних криз, які мали місце в Україні з часів здобуття незалежності, і, по-друге, інституціональними факторами економічного зростання. Таким чином, сьогодні рівень зростання економіки в Україні залишається нестабільним і зумовлює негативну динаміку банківського сектору