МЕТОДОЛОГІЯ КОМПЛЕКСНОЇ ОЦІНКИ ВІДКРИТОСТІ РИНКІВ БАНКІВСЬКИХ І СТРАХОВИХ ПОСЛУГ УКРАЇНИ - ШІРІНЯН , Лада; ШІРІНЯН , Арам (Економіка України, 2024)
Розглянуто діяльність банків і страховиків з іноземним капіталом на ринках фінансових послуг України. Запропоновано методологію комплексної оцінки відкритості ринку. Розроблено класифікацію типів ринків за критерієм відкритості на основі відомих економічних нормативів і моделей явищ у природничих науках. Узагальнено підхід за допомогою інтегрального показника відкритості ринку. Показано, що ринки банківського і страхового секторів України є відкритими: банківський ринок є відкритим і залежним, а страховий – відкритим, оптимальним із збереженням національних переваг і водночас експортоорієнтованим