АГРОІНФЛЯЦІЯ ТА ІНДЕКС СПОЖИВЧИХ ЦІН НА ПРОДОВОЛЬЧІ ТОВАРИ: ПОРІВНЯЛЬНИЙ АНАЛІЗ "УКРАЇНА – ЄС" - МУДРАК , Руслан; ЛАГОДІЄНКО, Володимир (Економіка України, 2024)
Однією з фундаментальних умов продовольчої безпеки є достатній рівень економічної доступності продовольства, тому з’ясування причин зростання споживчих продовольчих цін є актуальною науково-дослідною проблемою. З огляду на це, мета статті – визначити ступінь та причини впливу індексу цін сільськогосподарської продукції на індекс споживчих цін продовольчих товарів на основі порівняння досліджуваних явищ в Україні та ЄС. Зроблено такі висновки: 1) частина українських домогосподарств перебуває у стані продовольчої небезпеки через надмірні витрати на купівлю продовольства, однією з головних причин чого є постійне зростання цін на продовольчі товари; 2) за останніх 20 років в Україні ціни на продовольчі товари зросли у 11,8 раза, на сільськогосподарську продукцію ? у 23,5 раза, в ЄС ? відповідно, на 45 і 32%; 3) головним джерелом інфляційних імпульсів на українському ринку продовольства є агроінфляція у тваринницькому секторі сільського господарства; 4) в Україні помітно викривлена галузева структура сільськогосподарського виробництва – частка тваринницьких галузей становить лише 31,5%, що на 12,3 п. п. менше, ніж в ЄС. Це ? головна причина дефіциту продовольчих товарів тваринного походження; 5) в ЄС на 1 особу виробляється на 40% більше всіх видів м’яса і на 21,5% – молока, ніж в Україні; 6) на відміну від України, в ЄС виробництво і споживання продовольства, зокрема тваринного походження, має порівняно високий рівень стабільності; 7) в Україні експортно-імпортні операції з продовольством тваринного походження мають на меті забезпечення вузькокорпоративних інтересів безвідносно до національних; 8) на відміну від ЄС, в Україні у тваринництві понад 99% господарюючих суб’єктів ? це малі організаційні форми, які утримують менш як 5 голів худоби. Такі господарства мають порівняно вищі витрати виробництва; 9) причиною агроінфляції та зростання індексу споживчих цін продовольчих товарів в Україні є відсутність компенсаторів витрат виробництва у вигляді бюджетних субсидій.