ЗАТРАТИ НА УТРИМАННЯ РОБОЧОЇ СИЛИ ТА ЇЇ ВАРТІСТЬ: ПОНЯТТЯ, ТЕНДЕНЦІЇ, ПОКАЗНИКИ - КУЛІКОВ , Геннадій (Економіка України, 2024)
Уточнено поняття «затрати на утримання робочої сили» і «вартість робочої сили». Показано відмінність понять «затрати на утримання робочої сили» і «загальна вартість робочої сили», «ціна робочої сили» і «заробітна плата», «компенсація» і «заробітна плата», «затрати на утримання робочої сили» і «затрати на персонал», Уточнено поняття «затрати на утримання робочої сили, що не належать до фонду оплати праці». Розглянуто значущість цих затрат як фактора відтворення робочої сили в системі соціально-трудових відносин. Виявлено тенденції затрат на утримання робочої сили та їх структурних елементів в Україні та зарубіжних країнах, проведено їх порівняльний аналіз. Обгрунтовано відмінність між «виробничою вартістю робочої сили» (тобто «реальною вартістю робочої сили для виробника») і «реальною споживною вартістю робочої сили» (тобто «реальною вартістю робочої сили для найманого працівника» як споживача товарів і послуг). Показано відмінності в показниках вартості робочої сили в Україні та країнах ЄС, надано пропозиції щодо використання нових показників. Вироблено рекомендації з розвитку системи обліку вартості робочої сили в бік її гнучкості, оперативності та достовірності, зокрема, щодо ведення квартального обліку індексів вартості праці, погодинної заробітної плати, рівнів затрат праці. Визначено цілі використання статистичної інформації про затрати роботодавця на утримання робочої сили. Оцінено показники затрат на утримання робочої сили користувачами цієї інформації. Обгрунтовано потребу підприємств у додатковій інформації.