ВІД ДЕПРЕСІЇ ДО АКТИВІЗАЦІЇ ЗРОСТАННЯ В ЕКОНОМІЧНІЙ І СОЦІАЛЬНІЙ СФЕРАХ УКРАЇНИ - ЄЩЕНКО , Петро (Економіка України, 2024)
Розглянуто роль економічної політики, що базується на неоліберальній те-орії, в депресії української економіки. Доведено, що в Україні утворився плу-тократичний лад, базою якого є взаємопроникаючі та взаємодоповнюючі інте-реси суб’єктів кримінальної економіки і чиновників владних структур усіх рі-внів. Замість обіцяної економіки всезагального статку і рівності в суспільстві відтворюється економіка абсурдів і парадоксів. Українська економіка, колись одна з найрозвинутіших економік світу, виявилася найвідсталішою в Євро-пі, народ України – найбіднішим, а її олігархи – найбагатшими (у розрахунку на 100 тис. дол. ВВП) у світі. Не викликає сумнівів, що відтворювана система є протиприродною і веде наше суспільство до катастрофи. Обгрунтовано, що Україні потрібен рішучий поворот до принципово нового укладу життя, а отже – і до зміни соціально-економічної структури суспільства. Відповідь на існую-чі проблеми та суперечності полягає в пошуку нової системи теоретичних знань, властивому науці, і суспільній в тому числі. На думку автора, для забезпечення переходу від депресії до зростання на-ціональної економіки нашій країні необхідно змінити модель ринкової еконо-міки, з акцентом на внутрішньоекономічний розвиток із значним розширенням внутрішнього попиту, збільшенням споживання та інвестицій. Це сприятиме економічному суверенітету країни, посилить її експортні можливості. Важливе місце в цьому процесі має бути відведене комплексному плану радикальної реконструкції народного господарства, з акцентом на реіндустріалізацію всіх сфер економіки, раціональне розміщення продуктивних сил і перекваліфікацію працівників відповідно до вимог ІТР. Для цього необхідно розробити довго-строкову програму стратегічного розвитку країни, в основі якої має бути наці-ональний інтерес.