ЕКОНОМІЧНИЙ КОНТРОЛЬ СИЛАМИ ГРОМАДЯНСЬКОГО СУСПІЛЬСТВА: ІНСТИТУЦІОНАЛЬНИЙ ПІДХІД - АФАНАСЬЄВА , Марина (Економіка України, 2024)
У статті досліджується значущість суспільних інституцій для успішного функціону-вання ринкової економіки. Зроблено акцент на тому, що ринкові інститути формуються шляхом соціальної організації та еволюції. Уточнюється структура сучасного суспільства, головним критерієм якої обрано поєднання професійного виконання функцій своєї соціа-льної групи та прихильність до моральних цінностей. Висувається гіпотеза ізоморфізму суспільної структури, згідно з якою зменшення у громадянському суспільстві частки лю-дей з рентоорієнтованою поведінкою може призвести до аналогічних зрушень у бізнесі та державному секторі. Запропоновано систему економічного контролю, що відповідає роз-поділу суспільства на три основні соціальні групи. Розкрито новий зміст контролю, який виходить з концепції сталого розвитку та теорії систем. Сутністю нового виду контролю є формування суспільно значущої аналітичної інформації, здатної запускати механізми са-моорганізації підприємств, у тому числі самоконтроль, а його основним коригувальним засобом – оприлюднення цих висновків. Приділено увагу джерелам первісної інформації для громадянського контролю (наприклад, фінансової та податкової звітності підпри-ємств), що не є комерційною таємницею згідно з українським законодавством. Перерахо-вано інституціональні механізми, такі як примусовий механізм закону, нормативний ме-ханізм професійної думки, наслідувальний механізм позитивної практики, просування ін-формації, залучення прихильників і співпраця з фондами. Зроблено висновок про те, що впровадження економічного контролю з боку громадянського суспільства здатне зміцнити суспільні інститути, такі як право, мораль, власність, підприємство, довіра в суспільстві, чесна конкуренція та ін., що, скоріше за все, позитивно позначиться на розвитку економі-ки.