ОБГРУНТУВАННЯ НАПРЯМІВ МОДЕРНІЗАЦІЇ ОБ’ЄКТІВ ТЕПЛОВОЇ ЕНЕРГЕТИКИ: ПРОБЛЕМИ ПОПЕРЕДНЬОЇ ОЦІНКИ ТА АВТОМАТИЗАЦІЇ РОЗРАХУНКІВ - СЕРДЮК , Олександр (Економіка України, 2024)
ТЕС в Україні потребують модернізації з огляду на неефективність споживання ними палива і високий рівень викидів забруднюючих речо-вин. Як варіант вирішення окресленої проблеми запропоновано модерні-зацію діючих ТЕС. В іншому випадку відновлювані джерела енергії мо-жуть стати альтернативою тепловій генерації. Для розробки конкретної стратегії переходу від традиційних джерел енергії до відновлюваних не-обхідно виконати кількісну оцінку ефективності по кожному проекту та-кого переходу. Одним з інструментів вирішення цієї складної проблеми є розробка інформаційно-аналітичної системи попередньої оцінки порівня-льної ефективності різних напрямів розвитку енергогенерації. Розроблений науково-методичний підхід надає можливість побудува-ти інформаційно-аналітичну систему за допомогою мови програмування Python для виконання автоматизованої попередньої оцінки порівняльної ефективності проектів модернізації діючих енергоблоків ТЕС; будівницт-ва та експлуатації ВЕС; будівництва та експлуатації СЕС. На основі ана-лізу критеріїв ефективності програма виявляє найбільш економічно при-вабливу альтернативу для аналізованого об’єкта теплової енергетики. Як приклад наведено порівняльну оцінку проекту модернізації Ладижинської ТЕС і проекту будівництва СЕС аналогічної потужності. Алгоритм порів-няльної оцінки включає в себе: визначення ефективного рівня теплової енергогенерації; оцінку ефекту від споживання вугілля різних постачаль-ників; визначення грошового потоку проектів модернізації ТЕС і будів-ництва об’єктів відновлюваної енергетики; побудову кумулятивних пря-мих грошового потоку. За результатами роботи програми встановлено, що проект будівництва СЕС є ефективнішим, ніж проект модернізації енергоблока Ладижинської ТЕС. Розроблена інформаційно-аналітична система може бути використана Міністерством енергетики та вугільної промисловості України в рамках процесу цифровізації управлінських рі-шень у сфері розробки напрямів розвитку енергетики.