КОНКУРЕНТНА СТРАТЕГІЯ РОЗВИТКУ УКРАЇНИ В УМОВАХ ГЛОБАЛІЗАЦІЇ (закінчення): ІІ. Конкурентна стратегія інтеграції України у міжнародний економічний простір - ЛИПОВ , Володимир (Економіка України, 2024)
Розглянуто особливості використання комплексу макроеконо¬мічних стратегій інтеграції України у глобальний економічний простір, засно¬ваних на отриманні конкурентних переваг за рахунок використання широкого спектра ринкових, цінових, виробничих, технологічних, комплексних страте¬гій розширення об’єкта експортної діяльності. Обгрунтовано, що відправним моментом формування конкурентної стратегії інтеграції країни у глобальний економічний простір є врахування особливостей національної культури госпо¬дарювання. Показано, що першочергову роль у її формуванні відіграє перева¬жання цінностей або індивідуалізму, або комунітаризму. Розкрито механізми їх впливу на конкурентоспроможність виробників. Розкрито роль та інструме¬нти державної підтримки ринкових стратегій просування продукції національ¬них виробників на глобальних ринках. Наголошено на можливостях і перева¬гах використання стратегії блакитного океану – створення інноваційних біз¬нес-моделей на основі формування нових ринків унікальних товарів або по¬слуг власного виробництва. Охарактеризовано особливості виробничих стратегій підвищення націона¬льної конкурентоспроможності. Серед них: реорганізація, галузева та терито¬ріальна диверсифікація, формування кластерних структур, ланцюжків створення доданої вартості, включення до глобальних виробничих систем або їх створення. Роз¬крито особливості стратегій використання ефекту від масштабу виробництва. Зазначено важливість цілеспрямованої державної політики, яка передбачає ви¬значення сфер і галузей, де може бути отримано ефект синергії, надання сти¬мулів для їх розвитку, підтримки в період виходу на зовнішні ринки. Показано відмінності конкуренції за ціною та вартістю товарів. Представ¬лено інструменти й механізми впливу держави на формування вартісних кон¬курентних переваг національних виробників на зовнішніх ринках. Розкрито особливості впливу валютного регулювання на забезпечення національної конкурентоспроможності. Розглянуто особливості технологічних стратегій забезпечення національ¬ної конкурентоспроможності за рахунок створення та просування на світові ринки власних метатехнологій та high hume-технологій, комплексних страте¬гій, що передбачають послідовне розширення спектра зв’язків між виробни¬ками та потенціальними зовнішніми споживачами від придбання окремого то¬вару до довгострокових комплексних програм.