СИНТЕТИЧНА СИСТЕМА РЕГІОНАЛЬНОЇ МІГРАЦІЙНОЇ ПОЛІТИКИ: ТЕОРЕТИЧНІ ЗАСАДИ СТАНОВЛЕННЯ - СТАКАНОВ , Роман (Економіка України, 2024)
Завдання полягало в тому, щоб структурувати існуючі міграційні системи, визначити роль регіонального рівня у сучасній міграційній політиці та встановити, як відбувається становлення синтетичної системи регіональної міграційної політики. Нами було запропоновано поділ імміграційної політики на три типи: міграційну систему попиту, міграційну систему пропозиції та синтетичну міграційну систему. Системи, орієнтовані на попит, можуть проявлятися через тестування ринку праці, попередню сертифікацію роботодавців, а також атестацію. Ключовим пріоритетом міграційних систем пропозиції слугує акцент на національних інтересах країни призначення та максимізації позитивного ефекту від масштабного залучення мігрантів з високими показниками людського капіталу. Головною формою прояву цієї системи є використання міграційної системи балів, за якою оцінюються індивідуальні характеристики потенціального мігранта. Для подолання обмеженості обох підходів ряд країн переходять на використання синтетичної міграційної політики, яка включає в себе елементи обох наведених. Поєднання інструментарію міграційних систем попиту та пропозиції дозволяє як враховувати міграційні інтереси держави (переважно завдяки збереженню або запровадженню міграційної системи балів), так і зважати на інтереси роботодавців (наприклад, передбачивши для робітників із запрошеннями на роботу значну кількість балів). До синтетичної міграційної системи звертаються переважно країни, що мають тривалу історію імміграції та попередньо вже користувалися міграційними системами пропозиції (наприклад, Канада, Австралія). Але і країни міграційної системи попиту (зокрема, США через механізм RAISE-акта) наближаються до неї. У рамках регіональних інтеграційних об’єднань не існує єдиної міграційної політики щодо трудової міграції, проте в окремих регіонах регіональна міграційна політика дістає свій прояв у координації національної міграційної політики на регіональному рівні. Синтетична міграційна політика слугує основою для регіонального регулювання в Океанії, а також має значні шанси для реалізації у регіоні Північної Америки.