ТЕНДЕНЦІЇ РОЗВИТКУ ТА ПЕРСПЕКТИВИ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНОГО СПІВРОБІТНИЦТВА МІЖ КИТАЄМ ТА УКРАЇНОЮ - ДУН’ЯН , Чжан (Економіка України, 2024)
Розглянуто стан і перспективи розвитку торговельно-економічних відносин України та Китаю. Доведено, що двостороннє співробітництво в торговельно-економічній сфері досягло значного прогресу. В період 2012–2017 рр. Китай був другим після Росії найбільшим торговельним партнером України. Однак проблему дисбалансу в імпорті та експорті між Україною і Китаєм досі не вирішено. Крім того, масштаб і кількість проектів, у яких Україна залучає китайські інвестиції, набагато менші, ніж стосовно інвестицій з європейських країн і США. Обгрунтовано, що торговельно-економічне співробітництво між Україною і Китаєм перебуває на новому історичному етапі. З одного боку, Україна підписала угоду з Європейським Союзом про асоціацію, і з 1 січня 2016 р. набули чинності правила зони вільної торгівлі між Україною та ЄС, що допомагає прискорити інтеграцію української економіки в європейську. З іншого боку, глобальний економічний спад вимагає впровадження інновацій у моделі співпраці. Китайська ініціатива «Один пояс – один шлях» – це один з варіантів інноваційної моделі співробітництва. Її значення полягає в об'єднанні Азіатсько-Тихоокеанського регіону з ЄС з метою приєднати Євразійський економічний союз, створити новий простір і можливості для розвитку та досягти спільного з євразійськими країнами процвітання. Усе це формує безпрецедентні можливості для розвитку двосторонніх економічних і торговельних відносин. Звісно ж, що для повного розкриття потенціалу економіки України та розширення двостороннього торговельно-економічного співробітництва необхідно враховувати такі пропозиції, як створення китайсько-українського індустріального парку, сприяння співробітництву в галузі електронної торгівлі, формування китайсько-української зони вільної торгівлі, розширення взаємодії в межах багатосторонніх механізмів (наприклад, Шанхайської організації співробітництва та взаємодії Китаю і країн Центральної та Східної Європи у форматі «16 + 1»).