КРОК УПЕРЕД І ДВА НАЗАД – ДЕКЛАРАЦІЇ ТА РЕАЛЬНІСТЬ ДЕРЖАВНОЇ ПОЛІТИКИ РОЗВИТКУ НАУКИ, ІННОВАЦІЙ ТА ВИСОКОТЕХНОЛОГІЧНОГО ВИРОБНИЦТВА В УКРАЇНІ - ОДОТЮК, Ігор (Економіка України, 2024)
Сформульовано особливості здійснюваної в Україні політики розвитку науки, інновацій та високотехнологічного виробництва. Визначено, що пролонгація фінансово-економічних умов до відтворення власного виробництва без активізації інноваційної діяльності чи придбання інноваційних технологій зумовлює скорочення вітчизняними підприємствами випуску інноваційної продукції. Сьогодні впровадження нових науково-технічних розробок і технологічних рішень, які базуються на результатах вітчизняних наукових досліджень, відбувається в умовах домінування в Україні звуженого формату відтворення сфери науки та інновацій. Виконано міжнародний порівняльний аналіз результативності України протягом 1996–2016 рр. з аналогічними параметрами розбудови науки і високих технологій у країнах Східної та Західної Європи, Східної та Південно-Східної Азії, Північної Америки. Обгрунтовано, що Україна є єдиною серед цих країн, яка використала попередній 20-річний період власної розбудови не для збільшення фінансових асигнувань у розвиток вітчизняної науки і посилення її кадрового потенціалу, а навпаки – для їх зменшення. Встановлено, що пріоритетні напрями розбудови вітчизняних високих технологій – авіабудування та фармацевтика, на які у структурі українського високотехнологічного виробництва припадає, відповідно, 48,7% і 43,7%, – на світовому ринку вимірюються 0,1% і 0,04%. Це однозначно свідчить про реальний невисокий рівень дієвості статусу інноваційного пріоритету як у державній політиці інноваційного розвитку економіки, так і в економічній політиці держави в цілому. На підставі результатів порівняльного аналізу динаміки розвитку наукової галузі, сектору високих технологій, знаннєвих послуг і переробної промисловості зроблено висновок про те, що пройдений країною попередній етап національного економічного становлення на сьогодні призвів до ситуації, коли бажаними орієнтирами перспективного періоду розбудови України стають показники інноваційного розвитку економіки 1990-х років.