МОДЕРНІЗАЦІЯ УКРАЇНСЬКОЇ ГАЗОТРАНСПОРТНОЇ СИСТЕМИ: НАЦІОНАЛЬНІ ТА МІЖНАРОДНІ ВИКЛИКИ - ПАНЧЕНКО, Євген (Економіка України, 2024)
Показано, що газотранспортна система України відіграє ключову роль у національній енергетиці та поставках російського газу до ЄС. Проте вона є дуже застарілою, має низьку конкурентоспроможність і потребує невідкладної модернізації. Особливо це стосується техніко-технологічних та організаційно-управлінських складових української ГТС. У цьому зв’язку необхідно комплексно дослідити умови, напрями і механізми модернізації української ГТС у контексті конвергенції українського та європейського газових ринків для посилення енергетичної безпеки і досягнення сталого розвитку України та ЄС на основі дотримання вимог Третього енергопакета. Виявлено особливості модернізації ГТС України, які пов’язані з її великими масштабами (понад 38,5 тис. км), зношеністю основних фондів, дуже неефективною системою управління, низькою (менш як на 50%) завантаженістю виробничих потужностей, що призводить до малої ефективності функціонування ГТС, яка потребує значних коштів для модернізації. Важливим напрямом техніко-технологічної модернізації ГТС є якнайшвидше створення спеціально для України промислових газотурбінних двигунів нового покоління, здатних підвищити ККД до рівня кращих зарубіжних аналогів. Окремою складовою техніко-технологічної модернізації української ГТС є адаптація її ланок до функціонування в умовах неповного використання транспортно-перекачувальних потужностей. Зроблено висновок про те, що без партнерства з провідними іноземними газотранспортними компаніями як у процесі поточної модернізації, так і надалі підвищити конкурентоспроможність української ГТС до європейського рівня принципово неможливо. Партнери потрібні українському оператору не стільки для обміну досвідом, скільки для кардинальної модернізації вітчизняної ГТС. Обраний нами партнер повинен взяти на себе частину відповідальності за майбутню долю української ГТС.