РОЗВИТОК ВУГІЛЬНОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ В СУЧАСНИХ УМОВАХ - АМОША , Олександр; ЧЕРЕВАТСЬКИЙ , Данило (Економіка України, 2024)
Технологічні революції є особливими моментами парадигмальних зрушень, коли старі технологічні уклади ще необхідні, але вони відходять, а нове вже проявилось, але ще не дістало належну підтримку бізнесу. У сучасних умовах економічні проблеми шахтного способу видобування вугілля збігаються з посиленнями вимог до забезпечення сталого розвитку людства, що веде до "згортання" галузі під натиском енергетики на відновлюваних джерелах. Починаючи з 1990-х років нами просувається ідея впровадження у вугільній промисловості економіко-організаційних гетерархій на зразок індустріальних парків, наприклад, схема корпоративної розробки шахтного поля, за якою приватна фірма на державній шахті веде розробку власного відводу, а державне підприємство надає фірмі платні послуги з підйому, транспортування, вентиляції, водовідливу, енергетичного забезпечення, санітарно-гігієнічного обслуговування персоналу. Це зумовило мету статті – обгрунтувати доцільність гетерархій у вугільній промисловості в умовах сучасної промислової революції. Дослідження методами наукової абстракції, аналізу і синтезу приводить до нетривіального рішення стосовно комплексного охоплення галузей, що з'являються і розвиваються. Таким, наприклад, є створення на шахтах індустріальних парків з акумулюванням енергії, які необхідні для функціонування енергетики на відновлюваних джерелах. Ці парки мають стати своєрідним "парашутом" для вугільної галузі, яка в нинішніх умовах занепадає, і «бустером» для найсучаснішої енергетики. Кластери енергетичних парків як енергетичні хаби в старопромислових шахтарських регіонах дають можливість диверсифікувати діяльність вугільних підприємств і вирішити комплекс економічних і соціальних проблем.