ІНКЛЮЗИВНИЙ РОЗВИТОК ЯК ОСНОВА ПРОТИДІЇ ГЛОБАЛЬНИМ ВИКЛИКАМ СЬОГОДЕННЯ - МАНЦУРОВ, Ігор (Економіка України, 2024)
Певною мірою узагальнено авторські розробки з оцінювання стану та динаміки економічного розвитку України. У результаті цих багаторічних досліджень сформульовано концептуальне визначення інклюзивного розвитку у форматі його трактування впливовими міжнародними організаціями, оцінювання відповідності стану економіки України стандартам інклюзивного розвитку та розроблення заходів державної політики, реалізація яких сприятиме подоланню кризових явищ в економіці країни та протидії глобальним викликам сьогодення. Проаналізовано нові підходи до протидії цим викликам, розроблені міжнародним співтовариством у форматі реалізації концепції інклюзивного розвитку. Найбільш концентровано ці підходи викладено у програмному документі Ради ОЕСР «Нові підходи до протидії економічним викликам», який формує важливий системний процес, спрямований на розроблення і послідовне поліпшення аналітичної діяльності та інструментарію, які повинні використовуватися міжнародними організаціями та урядами окремих країн з метою вирішення вже окреслених питань. На основі використання методу головних компонент удосконалено методологію оцінювання стану економіки України та здійснено аналіз його відповідності міжнародним стандартам інклюзивного розвитку. За результатами аналізу зроблено важливий концептуальний висновок відносно невідповідності чинної моделі економічної поведінки України викликам сьогодення, що, у свою чергу, призводить до такого стану економіки України, якому притаманні ознаки патологічності та токсичності. Наведено теоретичне визначення цих економічних понять. За результатами багатовимірного оцінювання стану економіки України розроблено практичні рекомендації щодо вдосконалення державної економічної політики, реалізація якої сприятиме досягненню стандартів сталого інклюзивного розвитку.