ПРО КРИЗУ В ЕКОНОМІЧНІЙ НАУЦІ ТА ШЛЯХИ ВИХОДУ З НЕЇ - ПАПАВА, Владімер (Економіка України, 2024)
У статті проаналізовано характер кризи в економічній науці, основні причини її формування, історичні та сучасні приклади її прояву. Через кризу економічна наука відстає від економічної дійсності. Найнаочнішими прикладами цього відставання є перехід до ринкової економіки в посткомуністичних країнах, а також глобальна фінансово-економічна криза 2007–2009 рр. Нині криза в економічній науці впливає на достатньо поширену систему криптовалют, проте вона дотепер не є предметом систематичних досліджень учених. У питанні подолання цієї кризової ситуації велике значення має те, як відображається в таких дослідженнях людський фактор і наскільки він буде наближений до поведінки реальної людини. Для досягнення цієї мети економісти повинні використовувати знання, нагромаджені в інших соціальних науках, – філософії, психології, праві та політології. В економічних дослідженнях умови, які передбачаються традиційною фразою «за інших рівних умов», повинні бути мінімізовані за допомогою залучення наукового інструментарію названих соціальних наук. Сьогодні різні економічні теорії протистоять одна одній, проте доцільніше зосередити увагу (там, де можливо) на відшукуванні того спільного, що сприятиме їх синтезу. Це допоможе економістам більш комплексно сприймати економічну дійсність. Саме у цьому контексті й запропоновано певні підходи для пошуку основних шляхів щодо подолання кризи в економічній науці.