ТРАНСФОРМАЦІЯ РИНКУ В СУЧАСНИХ УМОВАХ ПЕРЕХОДУ ДО ЦИФРОВОЇ ЕКОНОМІКИ - ЛИТОВЧЕНКО , Ірина (Економіка України, 2020)
Розвиток сучасної ринкової економіки динамічно рухається в бік цифровізації. Отже, для ефективного функціонування на ринку потрібно усвідомлювати напрями трансформацій і змін, які відбуваються. Досліджено основні тенденції розвитку ринку в умовах формування цифрової економіки. З’ясовано, що ринок набуває дуальної реально-віртуальної форми, визначено його основні характеристики як економічної системи, що сама організовується. Запропоновано авторську версію періодизації трансформації ринку з урахуванням історичного контексту, який є важливою передумовою впливу на процес істотних змін. Статистично обґрунтовано подальші поширення та проникнення дуальності як у світі, так і на регіональних ринках. Виявлено необхідність реіндустріалізації на цифровій основі, яка є незворотною, має системний характер і забезпечує якісне оновлення промисловості на базі високих технологій. Визначено нових учасників і нові ніші реально-віртуального ринку: В2С, В2В, В2G, G2B Р2Р та ін., а в майбутнього і M2M. Виявлено тенденцію виникнення дедалі більшої багатошаровості сучасного ринку і рух до цифровізації та персоніфікації у виробництві й пропозиції. У зв’язку з появою нових можливостей у споживанні формуються інші моделі поведінки споживачів, у тому числі й на перспективу; як наслідок, ринок стрімко йде до встановлення «ери споживача». Розглянуті зміни посилюють конкурентну боротьбу. Для збереження конкурентоспроможності необхідно впроваджувати нові бізнес-моделі, які враховуватимуть дуальність сучасного ринку і використовуватимуть його нові можливості, інструменти та багатоканальність. Констатовано, що сучасні зміни вимагають наукового осмислення і трансформації класичних методологічних та методичних підходів у теорії маркетингу як філософії ведення бізнесу і в розробці практичних рекомендацій щодо їх використання.