ФОРМУВАННЯ ЕКОНОМІКИ ЗНАНЬ У РЕГІОНАХ УКРАЇНИ - ШВИДАНЕНКО , Олег; БУСАРЄВА, Тетяна (Економіка України, 2020)
Сучасні проблеми економічного розвитку регіонів України пов'язані з формуванням нової парадигми науково-технічного розвитку. Складовими нової економіки виступають інновації, зростання соціальної спрямованості створюваних технологій, загальний характер доступності та використання знань, технологій, інноваційних продуктів і послуг. Отже, довгострокова конкурентоспроможність регіональної економіки забезпечується переходом до «економіки знань», пріоритетами якої є розвиток та поширення інформаційних технологій, а також розробка і широке впровадження інновацій та інвестицій у формування людського капіталу. Побудова економіки, заснованої на знаннях, визначається в основному шляхом підвищення конкурентоспроможності як окремих регіонів, так і країн, забезпечення нової якості життя населення. Здатність регіону виробляти знання, зокрема наукові, втілювати і ефективно використовувати їх для досягнення ефективного соціально-економічного розвитку нині стає визначальним фактором, що забезпечує позитивну динаміку економічного розвитку регіонів поряд з такими традиційними джерелами, як інвестиції та людська праця. І Україна не виняток, оскільки з точки зору аналізу передумов формування економіки знань в Україні можна стверджувати, що Радянський Союз, разом з США, Німеччиною та Японією, був країною-лідером у становленні третього технологічного укладу. Проте в сучасних реаліях перехід регіонів України до економіки і суспільства знань є занадто проблематичним. Щоб його здійснити, треба сформувати головні умови, а саме: соціально орієнтовану економіку, високі стандарти добробуту населення, високу якість людського і соціального капіталів. Для вирішення такого роду проблем Європейською комісією було розроблено набір показників оцінювання інноваційності регіонів, який можна адаптувати для оцінювання економіки знань у регіонах України.