ЕКОНОМІКА НОВОГО ПРАГМАТИЗМУ: ТОТОЖНІСТЬ, МЕТА, МЕТОДИ - КОЛОДКО, Гжегож (Економіка України, 2020)
Сучасна економічна думка не повною мірою пропонує те, на що чекають від неї: вона незадовільно пояснює явища та процеси, не надає ефективних методів боротьби з виниклими проблемами, особливо на макроекономічному рівні –– стосовно національної економіки й на мегаекономічному рівні –– стосовно світової економіка в умовах невідворотної глобалізації. Новий прагматизм –– це нарис гетеродоксальної теоретичної концепції в межах постулативної економічної тенденції, що базується на прагненні до хорошої економіки, яка має відповідати викликам сучасності. Новий прагматизм –– це чесна економіка, яка шукає правди у сфері постановки завдань, а також ефективності та справедливості у сфері активного управління. Він адресований як передовим країнам, так і державам з економікою, що розвивається. Боротьба з епохальними викликами вимагає зміни способу життя, який повинен бути, з одного боку, відмінним, а з іншого –– співвіднесеним з тим способом функціонування економіки, що був у минулому. Ключовими елементами зміни економічної парадигми є відхід від диктату максимізації прибутку та кількісного зростання виробництва як мети економіки та її нове формулювання з урахуванням імперативу підпорядкування короткострокових інтересів приватного капіталу довгостроковим суспільним інтересам.