ПРО ДЕЯКІ АСПЕКТИ ПОЛІТИКИ РЕГУЛЮВАННЯ МІЖНАРОДНОЇ МІГРАЦІЇ - АГАЯРОВА , Акіфа (Економіка України, 2020)
Методом порівняльного аналізу визначено емпіричний зв'язок між рівнем глобалізації та контингентом міжнародної міграції, розглянуто політику управління міграцією. Показано, що процес міжнародної міграції безпосередньо пов'язаний з посиленням глобалізації, а рівень міграційного контингенту в країнах з високим доходом є набагато вищим, ніж в інших країнах. Економічна міграція –– одне з найсерйозніших питань, що хвилюють багато країн світу. В цілому, міграція населення полягає в переміщенні людей за межі певної території шляхом зміни постійного місця проживання. У цьому випадку працівник вважається емігрантом, а для країни перебування –– іммігрантом. Міграція скорочує населення країни, що експортує робочу силу, а імпорт збільшує населення країни. Це призводить до виникнення серйозної демографічної проблеми для обох сторін. Водночас зміна чисельності населення справляє значний вплив на економічне та соціальне життя. Нині існує великий попит на вивчення окремих країн, зокрема Азербайджану, у світових міграційних процесах, визначення взаємозв'язку економічної та нелегальної міграції, оцінювання впливу на соціально-економічний розвиток та демографічний стан країни. Як методи дослідження використано порівняльний та статистичний аналіз, системний підхід, кореляційний аналіз.