ВАЛЮТНО-ФІНАНСОВА ПОЛІТИКА КРАЇН G7 В УМОВАХ НЕГАТИВНОГО ВПЛИВУ ГЛОБАЛІЗАЦІЇ - РЕДЗЮК , Євгеній (Економіка України, 2020)
На сучасному етапі розвитку країн G7 активне використання інструментів валютно-фінансової політики здійснюється всіма її членами. Це обумовлено тим, що валютно-фінансова політика миттєво діє на сучасні глобалізовані торговельно-економічні та геополітичні відносини. Оптимальне і своєчасне використання на національному рівні інструментів валютно-фінансової політики забезпечує продуктивне накопичення заощаджень, високі соціальні стандарти життя і стійкі темпи економічного зростання. До комплексних стимулюючих заходів, які використовує валютно-фінансова політика, можна віднести: посилення самодостатності внутрішнього ринку, доступність до фінансових ринків та їх інструментів, сприяння інноваціям, пільгове кредитування зовнішньоекономічної діяльності, адміністративні заходи щодо підвищення продуктивності праці та автоматизації виробництва, стимулювання освітніх заходів, спрямованих на розвиток креативності та підприємливості у населення, введення гнучкої політики обмежень і надання преференцій в експортно-імпортних операціях тощо. Але навіть ці заходи не дають ключових переваг у сучасних умовах посилення міжнародної та регіональної конкуренції; найбільше виграє лише Китай, а в країнах G7 спостерігається нарощування державних боргів і низькі темпи зростання. При розгортанні кризових явищ у світовій економіці це значно обмежить інструменти державного стимулювання економіки в країнах G7. Крім того, для активізації підприємницького сектору вони утримують наднизькі облікові ставки. В існуючих геополітичних і геоекономічних умовах фінансовий сектор і соціально-економічна сфера України є вразливими до зовнішніх викликів. Зміну парадигми розвитку економіки України можна забезпечити тільки через гнучке реагування і пристосування до світових тенденцій, завдяки розбудові сучасних високотехнологічних виробництв, участі в глобальних ланцюжках доданої вартості та реалізації при цьому власної, збалансованої та комплексної соціально-економічної стратегії розвитку.