СТРАТЕГІЧНО-КРИЗОВИЙ ТРИКУТНИК В ЄВРАЗІЇ: ВИКЛИКИ ДЛЯ УКРАЇНИ ТА ЗАХОДУ - ПІЛЯЄВ , Ігор (Економіка України, 2020)
Метою статті є дослідження сучасного феномену стратегічно-ціннісного трикутника на Євразійському мегаконтиненті з вершинами-епіцентрами в Україні, на Корейському півострові та навколо Тайваню. Застосовуючи методологічний інструментарій постнекласичної синергетики, теорії політичного реалізму, конструктивізму, цивілізаційної та політико-трансформаційної теорії, в контексті сучасних глобалізаційних процесів визначено поняття стратегічної ціннісної кризи та нинішню стратегічно-кризову конфігурацію в Євразії. Проаналізовано природу триваючої кризи навколо України та її ключові наслідки для трансформації глобального лідерства «Великої сімки» (G7), Євразійського мегаконтиненту в цілому та Східної Азії зокрема. Доведено, що українська криза є ключовою стратегічною кризою не лише на пострадянському просторі, а й загалом на Євразійському мегаконтиненті. Отже, за характером залучення головних акторів світової та континентальної політики вона є порівняльною з тривалими кризами на Корейському півострові та навколо Тайваню. Обґрунтовано висновок, що російська анексія Криму і триваючий збройний конфлікт на Сході України блокують інтеграційні процеси в межах як Великої Європи, так і континентальної Євразії, зокрема, між її двома найбільш економічно й соціально розвинутими і динамічними макрорегіонами –– Східно-Азійським та ЄС. Водночас з боку Росії зростає ризик її остаточного "повороту на Схід" і, відповідно, встановлення суворо авторитарного геостратегічного, і навіть військово-політичного, альянсу між Російською Федерацією і Китаєм. Запропоновано шляхи врегулювання окреслених стратегічних криз через подолання традиційної культурно-ціннісної парадигми «Схід –– Захід», інклюзивний діалог, гармонізацію різних нормативних порядків за участю ключових акторів мегаконтинентальної політики, посилення взаємодії між європейськими, євразійськими і азіатсько-тихоокеанськими інституціями (форматами) співробітництва та інтеграції.