РОЗВИТОК ПРОТИРІЧ КРАЇН «ВЕЛИКОЇ СІМКИ» В КОНТЕКСТІ ФІНАНСОВОЇ ГЛОБАЛІЗАЦІЇ - ПЛОТНІКОВ, Олексій (Економіка України, 2020)
Досліджено фінансову глобалізацію в аспекті світового розвитку, розглянуто питання посилення протиріч між країнами «Великої сімки», визначено їх впливи на економічний розвиток України. Зокрема, показано, що протиріччя між країнами «Великої сімки» є не тільки традиційними, вони постійно розвиваються, поширюються і поглиблюються. Якщо раніше можна було говорити про протиріччя між США, європейськими країнами –– членами «Великої сімки» та Японією, то нині європейські проблеми також стали вкрай важливими. Крім того, на традиційному рівні зберігаються протиріччя між ними, Японією та США. Визначено, що фінансова глобалізація слугує важелем, за допомогою якого стимулюється процес вирівнювання розвитку окремих країн, але в межах причетності чи непричетності до центрів економічного впливу. Констатовано, що Україні важко знайти своє місце в площині протиріч «Великої сімки, з огляду на всю складність зовнішніх чинників і зовнішню залежність. Бажання підтримувати однаково рівні відносини з усіма країнами «Великої сімки» не дозволяє грати на їх протиріччях для задоволення національних інтересів. Україна продовжує закріплюватись як об’єкт, а не як суб’єкт міжнародних політичних та економічних відносин, що також не унеможливлює використання в національних інтересах протиріч між країнами «Великої сімки».