МЕГАТРЕНДИ РОЗВИТКУ ЕЛЕКТРОННОЇ ТОРГІВЛІ У КОНТЕКСТІ СУЧАСНОЇ ТЕХНОЛОГІЧНОЇ РЕВОЛЮЦІЇ - СІДЕНКО , Володимир (Економіка України, 2024)
Висвітлено питання розвитку електронної (цифрової) торгівлі як однієї з ключових тенденцій у трансформації сучасного світового господарства. Акцентовано увагу на багатоаспектності проявів електронної (цифрової) торгівлі та на вираженій тенденції до подальшої диверсифікації форм цієї торгівлі в умовах інтенсивних технологічних перетворень сучасності. Її поширення пов’язано із зростаючою роллю ІКТ, при цьому доведено, що темпи та ефективність їх поширення у сфері торговельно-економічних операцій значною мірою зумовлюються наявністю інформаційно-комунікаційної інфраструктури належної якості. Показано, що нові перспективи розвитку електронної комерції пов’язані з новими ключовими технологіями четвертої промислової революції – аналітикою, побудованою на великих базах даних, блокчейн-технологіями, Інтернетом речей та штучним інтелектом. Автор стверджує, що новітні технології створюють фундамент для системної зміни самого характеру економічних та неекономічних відносин. Доведено, що процес поширення електронної торгівлі є суперечливим і пов’язаний з можливою наявністю як позитивних результатів, так і негативних наслідків. Позитивні ефекти зумовлені, насамперед, істотним скороченням витрат і розширенням асортименту пропозиції, збільшенням можливостей просування своїх товарів і послуг на ринку (особливо для малого й середнього бізнесу), істотним скороченням часу для здійснення комерційних операцій. Водночас підкреслено значення безпеки економічного розвитку та захисту прав особистості, оскільки в умовах поширення електронної торгівлі ризики в цих аспектах зростають. Особливу увагу приділено важливості координації політики щодо розвитку електронної торгівлі, а також охарактеризовано роль у розвитку та регулюванні електронної торгівлі провідних міжнародних організацій – ООН (ЮНКТАД і ЮНСІТРАЛ), СОТ, ОЕСР, Всесвітньої митної організації, Всесвітнього поштового союзу. На прикладі Європейського Союзу (політика формування єдиного цифрового ринку) та Євразійського економічного союзу (Цифровий порядок денний ЄАЕС до 2025 року) показано зростаюче значення міжнародної регіональної політики у вирішенні вказаної проблеми.